The enrolled agent exam consists of 100 multiple-choice questions, divided into three main sections of the EA exam that cover different aspects of tax representation. To prepare for the enrolled agent exam, you should focus on enrolled agent exam study materials, including sample enrolled agent exam questions, to understand the question types and exam structure.
The exam structure and number of correct answers required for passing are crucial parts of the journey to becoming an enrolled agent, so be sure to thoroughly review enrolled agent exam review materials. Understanding the benefits of the enrolled agent designation, including the many benefits of the enrolled agent career path, can help you stay motivated as you prepare for the exam.
These are some of the EA sample questions that you need to be aware of, and these might just appear in your exam for Enrolled Agent certification.
1. Which statement accurately describes a personal casualty loss?
A. It is lowered by your standard deduction.
B. Loss of property due to progressive deterioration is not deductible
C. It must be under 10% of your adjusted gross income.
D. It is deducted over a consecutive three-year period.
Answer: B
2. Which phrase can be used by an enrolled agent to promote services and highlight his / her professional designation?
A. Licensed to practice before the IRS
B. Enrolled as an IRS representative
C. Getting the right to practice before the IRS
D. Certified to represent clients before the IRS
Answer: B
3. On which Schedule or Form do taxpayers need to report all their income as Direct Sellers?
A. Schedule 1, line 21
B. Schedule E
C. Schedule C
D. Form 1040, line 1
Answer: C
4. The Net Investment Income Tax can apply to which of these?
A. Taxable mutual fund distribution
B. Alimony
C. Traditional IRA distribution
D. Tax-exempt municipal bond interest
Answer: A
5. When does the interest on US savings bonds not be taxable?
A. When an individual pays a reduced rent that is government-subsidized
B. Mortgage interest is paid with accuracy for a rental property
C. Household income exceeds $1,000
D. When an individual spends more on higher education in the same year
Answer: D
6. In which of these situations does the Form 1099 MISC report?
A. Payments of $600 or more made to a supplier, physician, or healthcare/medical services provider during your business/trade.
B. Non-employee compensation payment of $600 or higher
C. $5 royalty income payment
D. $400 rent payment
Answer: A
7. How many shareholders can there be for a corporation to qualify to be regarded as an S corporation?
A. 50
B. 25
C. 200
D. 100
Answer: D
8. What is the next step if the Internal Revenue Service agency and a taxpayer cannot resolve a dispute without a docket at the Independent Office of Appeals?
A. Making a payment demand and sending a notice
B. Sending the case back to the assigned Revenue Agent for additional review
C. Sending a deficiency notice
D. Referring the case to the Taxpayer Advocate Service
Answer: C
9. Typically, the basis of an S corporation stockholder gets raised by which of the following?
A. Taxable income
B. Loss items stated separately
C. Distributions
D. Non-taxable discharge of indebtedness
Answer: A
10. What types of income are typically categorized as "other income" on Form 1040, Schedule C?
A. Revenue generated from global sales
B. Amounts recovered from previously written-off debts
C. Taxes collected on sales transactions
D. Revenue earned from the exchange of goods or services
Answer: B
11. Recapture calculations are not needed if the business uses a percentage of Section 179 or listed property that exceeds what percent:
A. 25%
B. 10%
C. 50%
D. 45%
Answer: C
12. When a paycheck is issued to a taxpayer for his work before demise but processed after the date of demise, it is regarded as:
A. Income in respect of a decedent
B. Deferred income
C. Excess compensation
D. Non-taxable income
Answer: A
13. To be eligible under Section 501(c)(3), an organization should be organized and operated exclusively for which purpose?
A. Business
B. Charitable
C. Personal
D. Political action
Answer: B
14. Which of these do you typically need to include if you have to account for inventories?
A. Supplies not associated with the intended item for sale
B. Donations of items to charity
C. Raw materials
D. IRS interest and penalties
Answer: C
15. When can the Net Investment Income Tax apply?
A. Taxable mutual fund distribution
B. Alimony
C. Traditional IRA distribution
D. Tax-exempt municipal bond interest
Answer: A
16. Written communications between an enrolled agent and a client may be considered privileged if they pertain to:
A. Compiling the tax returns of the client
B. A criminal tax investigation
C. Urging the client to take part in a tax shelter
D. Advocating for the client during an IRS examination
Answer: D
17. When a corporation provides a shareholder with a below-market loan for federal tax purposes, the corporation is typically regarded to having made a payment to the shareholder. The payment so deemed is regarded as a (n):
A. Dividend
B. A payment of compensation
C. Gift
D. Honorarium
Answer: A
18. What type of authority can taxpayers rely on to demonstrate substantial authority for the tax treatment of an item and avoid the accuracy-related penalty of income tax?
A. IRS Forms
B. www.irs.gov
C. Treasury regulations
D. IRS Publications
Answer: C
19. The standard deduction is raised for people aged 65 and more, and/or which other group of people is among the following?
A. Getting unemployment compensation
B. Retired from the military
C. A trust beneficiary
D. Blind
Answer: D
20. Which of the following is excluded from the calculation to determine whether any social security benefits are taxable?
A. Adoption benefits offered by employer
B. Meals excluded from gross income under section 119
C. Tax-exempt interest
D. Earnings from a foreign place
Answer: B
Read More :